Strooibrief

Dit is de nieuwste strooibrief, verzonden op maandag 5 januari 2015.

De zomer zit er weer op. Wat vliegt de tijd. Zit nu aan de pepernoten en de kerstballen vliegen al weer in het rond. En voorzichtig worden er alweer nieuwe plannen gemaakt voor 2015.

 Villa Strooikaas vakanties

  • In mei, juni en juli zijn er vier vakanties geweest met verstandelijk gehandicapten. Dit gaat heel goed en iedereen vind het altijd heel leuk. Dus elk jaar weer meer aanmeldingen en enthousiaste verhalen.
  • De grote vakantie van begin juli tot eind augustus was ook zeer gezellig. Veel nieuwe mensen en ook goede bekende vrienden. Het was beter afgestemd dan vorig jaar. Niet alle kamers en huisjes waren de hele tijd bezet. Dat gaf toch meer rust en minder chaotisch. Wij hebben zelfs een paar dagen in Tsjechië rondgereden. In Kutna Hora, Praag en groot zwemparadijs geweest. Heel leuk allemaal. In de Villa zijn toen een grote groep van Duitse vrienden geweest die het huis toen voor zichzelf hadden. Mozel en Zuco zijn wel op de Villa gebleven. Leuke anekdote: ze zijn naar het bos achter de villa gegaan en hebben daar een grote stam gezocht en naar de villa gesleept, in stukken gehakt en voor een groot vuur gebruikt. Zo doe je dat..vier uur werk maar wel heel voldaan.
  • Bas (neef) en Melissa hebben de Villa in september een week gehuurd samen met een grote groep fotografen en modellen. Ze hebben hier een workshop georganiseerd. Er zijn zeer mooie foto`s gemaakt ook te zien op de website. Heet bijzonder om bv de keuken te zien in een totale andere setting als dat we gewend zijn. Ik ben dan ook zeer trots op hun.
  • Roelof (andere neef) heeft twee weken in de Villa gewoond in zijn eentje. Heerlijk muziek gemaakt zei hij. Dit zijn precies die projecten waar de Villa gebruikt voor kan worden.
  • Iemand anders heeft een week lang bomen gesnoeid en goedkoop gewoond. Ik hoop dat er volgend jaar nog meer van dat soort projecten komen.

 

Villa Strooikaas bouwprojecten

·         Het ligbad in de kleine badkamer is vorig jaar weggehaald. Hier werd weinig gebruik van gemaakt en het water liep toch nooit goed weg. Er is nu een douche gemaakt (geen cabine) en de wasmachine staat er. Dit is een grote verbetering.

·         In het appartement zijn nu kasten gemaakt. Ook nog een aantal kleine dingen zijn daar gemaakt.

·         Er is weer heel wat geverfd. Elk jaar weer wat. Er gaat ook weer heel veel stuc van de muren af door het vocht wat maar in het huis blijft zitten. Deze plekken zijn haast allemaal afgebikt en opnieuw gestuct. Piet (uit Leiden) heeft hier ook flink aan meegeholpen.

·         Bij de vuurplaats staat nog steeds een muur overeind van de oude stal. Hier bovenop lag een dak van plaatijzer. Deze is weggehaald omdat deze ging doorzakken. We hebben alvast een geraamte gemaakt van hout waarop het nieuwe dak komt te liggen. Dit is een project van Bram die vaak met ons meegaat als vrijwilliger met de vakanties voor verstandelijk gehandicapten. Als dat klaar is wordt er een zitje onder gemaakt en licht en wrs ook een open haard of iets dergelijks. De muur moet dan ook gelijk gerepareerd worden.

 

Plannen voor 2015

·         Het koken in de keuken voor 30 mensen is eigenlijk niet te doen. Dat dat elke keer weer lukt, komt omdat iedereen zeer inventief is met de ruimte en de kookplaten. Vorig jaar zei ik dat het plan was om een 6-pitter aan te schaffen en de buitenkeuken verbeteren zodat deze ook gebruikt kan worden. Dit is dit jaar niet gelukt. Volgend jaar weer opnieuw proberen.

·         De recreatiezolder moet verder opgeknapt worden. Dit moet een mooie plek worden voor jongeren met banken, tafeltennistafel, tafelvoetbal, darten, muziek etc. Er moet dan eigenlijk ook een buitentrap komen zodat je niet door het huis heen hoeft om op zolder te komen.

·         Er moet nog steeds een bredere trap komen naar de Villa toe komen. Dat is ook niet gelukt dit jaar. De trap aan de achterkant is bijna klaar. Deze moet alleen nog betegeld worden. Maar aan de voorkant lopen de meeste mensen en vooral voor ouderen en gehandicapten is dit zeer lastig. Het is de bedoeling om met houten bielsen en bredere trap te maken.

·         Het buitenzitje en het nieuwe dak verder afmaken.

  

Nieuw aangeschaft:

Een vriend van ons, Stan, die vlakbij Adrsprach woont, heeft zijn boerderij voor goed geld verkocht. Van hem kunnen we wrs een zitgrasmaaimachine overgenomen en een bosmaaier. Deze kunnen dan we volgend jaar gaan gebruiken. Kijken of het bevalt en of andere mensen het leuk vinden om te gaan maaien.

 

Strooikunst 2014

Er zijn een hoop nieuwe plannen gemaakt tijdens Strooikunst 2013. Vooral dat het festival veel potentie heeft maar niet echt van de grond komt. Vandaar dat er een groepje jonge enthousiastelingen er mee aan de gang is gegaan. Bas en Melissa zijn hiervan de initiatiefnemers. Dit jaar hebben ze met een groep van 5 enthousiastelingen het hele festival voorbereid, opgezet en uitgevoerd. Dit kost een hoop tijd en energie maar heeft ze ook heel veel plezier en goede energie gebracht. Tot diep in de nacht wc`s schoonmaken en zorgen dat in de ochtend de koffie en broodjes weer klaar staan. Er was een nieuw kookteam en weer veel workshops oa, yoga, schilderen, zang en veel leuke dingen voor de kinderen. Het was redelijk mooi weer en in de avond altijd muziek en een band. Er was zelfs een band uit IJsland in de kerk Die vonden het geweldig om hier te spelen. Er is live muziek gemaakt bij de film the Birds van Hitchcock en een echt popquiz.

Er is ook een project gefinancierd met de opbrengst. Dit jaar een nieuwe PA en grote lampen in de zaal.

Volgend jaar gaat er weer een strooikunst komen en ze gaan het weer organiseren. Datum: 4 mei t/m 8 mei 2015

 

Strooikerk

De Strooikerk is bijna klaar voor het grote werk. Dit jaar zijn er ook al workshops gegeven voor diverse groepen en af en toe was er een concert georganiseerd door Bell die in Broumov woont.

Ze wil meer avonden gaan organiseren dus dat is heel fijn. Wat inkomsten voor de Strooikerk.

Af en toe is er ook iemand die voor een week of langere tijd in de kerk woont.

Hans en Marjolijn en de kinderen hebben besloten om na de zomer volgend jaar weer in Nederland te gaan wonen. De Strooikerk is dan zelfstandig genoeg om zonder vaste bewoners te kunnen voortleven. De Strooikerk kan dan in zijn geheel verhuurd worden ook om te slapen.